Gezond Met Carla

Wie ben ik?

Zoals de meesten van jullie weten ben ik zelf 15 kilo zwaarder geweest dan ik nu ben. (Anders weet je het nu.) En het getal op de weegschaal blééf stijgen. de hoogste tijd om in te grijpen. Alle fases die jullie meemaken heb ik meegemaakt, de hindernissen die jullie overwinnen heb ik ook moeten overwinnen.

Het is niet dat ik een makkelijker leven had, meer geld, een leukere partner, minder tegenslag, een fijnere jeugd of ga zo maar door.
Zoals zovelen was ik in eerste instantie op zoek naar een ‘quick fix’  en het heeft nog behoorlijk lang geduurd voor ik door had dat zoiets niet bestaat in het echte leven. Veel eten afgewisseld met crashdiëten, sapkuren. Liefst zonder sport, dat was ik van huis uit al helemaal niet gewend. (Ja, vooral het hardlopen heb ik gehaat.) Uiteindelijk werd ik alleen maar zwaarder. Ik voelde een behoorlijke onmacht, mijn conditie was bar slecht, zo kon ik niet langer doorgaan!


Toen ben ik gaan zoeken naar ’serieuze’ hulp. Wat ik nodig had was een planmatige aanpak, en een stok achter de deur. En ja: dat ging tijd, geld en moeite kosten!


Ik kwam bij de Weight Watchers terecht, viel daar vlot af (was duur; ik wilde geen cent teveel verspillen!). Ik was heel blij toen ik mijn streefgewicht had bereikt, en wist zeker (!) dat het me niet meer zou overkomen.  Toch had ik nog een hoop te leren: de kilo’s kwamen terug. Het doel was gehaald en daarmee naar de achtergrond verschoven . . .


Na een tijd klungelen (‘je hebt de boekjes toch, je weet toch hoe het moet . . .’) toch maar weer terug.


Opnieuw de kilo’s kwijtgeraakt, deze keer geleidelijker. Niet alleen 'symptoombestrijding' maar leren omgaan met tegenslag, emoties, met uit eten gaan (dat vermeed ik steeds), nadelen ombuigen in voordelen, leren van je fouten in plaats van jezelf de grond in te redeneren. Ook andere, soms ingrijpende, veranderingen doorgevoerd op gebied van grenzen stellen, tradities, gewoontes, en zelfs werkzaamheden.


En: de sport gaan ontdekken. Zeer schoorvoetend, want: ‘niet zo mijn ding’. Ik ben gaan hardlopen omdat dat het goedkoopste, flexibelste was dat ik kon bedenken. De rest is geschiedenis. Ik heb op mijn 42e mijn eerste marathon gelopen, de jaren daarop nog drie.


Toen ik voor de tweede keer op gewicht was besefte ik dat het niet vanzelf goed zou blijven (leer van je fouten J). Ik begon te beseffen dat tussen afvallen en stabiel blijven nauwelijks verschil is, en dat je dus maar beter kan zorgen dat je het leuk houdt voor jezelf!


De verleidingen blijven, hoe ik er op reageer is veranderd. Een gezond, fit, energiek lijf hebben is het waard om moeite voor te doen.
 Ik ben bij Weight Watchers gaan werken, heb dat negen jaar(!) gedaan en ben daarna voor mezelf begonnen als Personal Trainer, hardlooptrainer en coach. Oorspronkelijk had ik een zittend beroep (coupeuse). Gaandeweg is de belangstelling verschoven naar wat ik nu doe. Ik haalde de benodigde fitness- en hardlooptrainerspapieren, en help anderen hun doel te bereiken.


Inmiddels ben ik meer dan tien jaar op gewicht. Toch betekent deze keuze niet dat het vanzelf goed blijft gaan. Was het maar zo simpel! Er zit geen ‘garantie’ op; dagelijks heb je te maken met lastige situaties en verleidingen. Mooier is het niet!
Vragen, opmerkingen of reacties welkom op  carla@gezondmetcarla.nl    

­