Dit is het recept:
3 eieren 50 gr. havervlokken
125 gr. olie* 230 gr.speltmeel
125 gr. honing 1 zakje bakpoeder
1 grof geraspte appel 2 grote theelepels kaneel
160 gr. fijn geraspte wortel 1 afgestreken theelepel zout
1 zakje vanille suiker 1 afgestreken theelepel kardemom
geraspte schil van 1 citroen 20 gr. grof gehakte walnoten
125 gr dadels (zonder pit) **
½ banaan in stukjes
Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht: 160°C ).
Meng in de ene kom alle ‘natte’ ingrediënten, en in een andere alle ‘droge’.
Daarna deze twee mengsels door elkaar scheppen en verdelen over 12 muffinvormen. (Gebruik siliconen vormen, dan hoef je niet met papieren vormpjes in de weer.)
20 minuten bakken, dan 10 min. in de vorm af laten koelen en omkeren. Verder af laten koelen.
* Gebruik milde olijfolie, koolzaadolie of (deels) kokosolie.
** probeer ook eens (een combinatie van) gedroogde bosbessen, goijibessen, cranberries.
De Carla’s kunnen prima ingevroren worden. Na ongeveer een uur zijn ze ontdooid, in de magnetron gaat het sneller.
Lang geleden, toen ik zelf mijn overtollige kilo's te lijf ging, was ik op zoek naar iets dat lekker én gezond was. Ik begon met het bakken van 'gezonde' muffins, en experimenteerde keer op keer tot ze nóg lekkerder, nóg gezonder en nóg smeuiger waren... Tot op de dag van vandaag gebruik ik ze als dagelijkse traktatie en gaan ze standaard mee in de tas als ik ook maar het kleinste vermoeden heb dat een maaltijd te lang op zich zal laten wachten. Dit zorgt er voor dat ik misstappen doorgaans heel goed kan voorkomen.